Cholesterol, Apolipoproteiny i ryzyko zawału mięśnia sercowego

Chociaż poziom lipoprotein o dużej gęstości (HDL) w osoczu jako markera ochrony przed chorobą sercowo-naczyniową jest dobrze ustalony, wartość bardziej szczegółowych analiz tej klasy lipoprotein jest mniej pewna. Stampfer i in. (Wydanie 8 sierpnia) ocenił siłę predykcyjną podfrakcji HDL u 246 mężczyzn z zawałem mięśnia sercowego i 246 osób z grupy kontrolnej. Autorzy doszli do wniosku, że pomiar podfrakcji HDL (HDL2 i HDL3) nie był bardziej przewidywalny niż pomiar całkowitej HDL. Odkrycie to kontrastuje z wynikami badań kliniczno-kontrolnych, w których HDL2 okazał się bardziej czułym wskaźnikiem ryzyka.2
Chociaż takie prospektywne badanie wartości prognostycznej podfrakcji HDL jest spóźnione, sugerujemy, że badanie lekarskie nie jest ostateczne. Konkretnie, poziomy cholesterolu frakcji HDL pod kontrolą u osób kontrolnych niewiele przypominają tych odnotowanych w innych badaniach. Przeprowadzono ostatnio dziewięć badań, w których zmierzono poziomy podfrakcji HDL u zdrowych mężczyzn. 2, 3 Średnie (. SD) poziomy cholesterolu HDL2 i HDL3 stwierdzone w tych badaniach wynosiły 0,43 . 0,13 mmol na litr i 0,79 . 0,13 mmol na litr, przy czym HDL2 stanowi średnio jedną trzecią całkowitego cholesterolu HDL. Ta wartość jest zgodna z liczbą 30,6 procent zgłoszoną dla zdrowych mężczyzn przez twórców metody podwójnego dekstranu
Przeciwnie, poziomy cholesterolu HDL2 i HDL3 zgłaszane dla osób kontrolnych w badaniu lekarskim dla zdrowia wynosiły odpowiednio 0,12 . 0,17 mmol na litr i 1,14 . 0,23 mmol na litr. HDL2 stanowiło zatem mniej niż 1/10 całkowitego cholesterolu HDL. Wartości te są wyraźnie sprzeczne z doświadczeniem innych. Może to być spowodowane pogorszeniem podczas długotrwałego (do pięciu lat) przechowywania próbek osocza nieodciągniętych po poście, procedura naruszająca ustalone protokoły testu strąceniowego.5 Ponieważ wartość cholesterolu HDL2 jest uzyskiwana przez odjęcie zawartości cholesterolu w HDL3 w porównaniu z HDL, wywołane przez przechowywanie zmiany w wytrącaniu HDL2 mogą prowadzić do niedoszacowania cholesterolu HDL2 i wynikającego z tego przeszacowania cholesterolu HDL3, powodując zniekształcony profil podfrakcji HDL napotkanych w tym badaniu.
Potrzeba prospektywnych danych dotyczących wartości predykcyjnej podfrakcji HDL pozostaje. Ponieważ głównym zainteresowaniem w pomiarze czynników ryzyka jest przewidywanie przedwczesnej choroby sercowo-naczyniowej, takie badania powinny obejmować osoby młodsze niż te z Badania Zdrowia Lekarzy (średni wiek, 59 lat).
David Crook, Ph.D.
Ian F. Godsland, BA
Victor Wynn, MD
Wynn Institute for Metabolic Research, Londyn NW8 9SQ, Wielka Brytania
5 Referencje1. Stampfer MJ, Sacks FM, Salvini S, Willett WC, Hennekens CH. . Prospektywne badanie cholesterolu, apolipoprotein i ryzyko zawału mięśnia sercowego. N Engl J Med 1991; 325: 373-81.
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Miller NE. . Związki podklas lipoprotein o dużej gęstości i apolipoprotein z chorobą niedokrwienną serca i miażdżycą tętnic wieńcowych Am Heart J 1987; 113: 589-97.
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Atger V, Wirbel E, Roche D, Apfelbaum M, Burstein M, Girard-Globa A.. Dystrybucja HDL2 i HDL3 w przypadkowej populacji zdrowych francuskich samców i samic – ocena za pomocą dwuetapowej procedury opadów. Clin Chim Acta 1990; 189: 111-21.
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
4. Warnick GR, Benderson JM, Albers JJ. . Ocena ilościowa podklas o dużej gęstości lipoprotein po rozdzieleniu przez siarczan dekstranu i wytrącanie Mg2 +. Clin Chem 1982; 28: 1574. abstrakcyjny.
Sieć ScienceGoogle Scholar
5. Bachorik PS, Albers JJ. Metody opadów do oznaczania ilościowego lipoprotein. W: Albers JJ, Segrest JP, eds. Lipoproteiny osocza: część B: charakterystyka, biologia komórki i metabolizm. Vol. 129 metod w enzymologii. Orlando, Fla .: Academic Press, 1986: 78-100.
Google Scholar
W swoich badaniach Stampfer i jego koledzy zaniedbali kontrolę nad czasem pobierania krwi po zawale mięśnia sercowego. Zmiany w poziomie lipoprotein po procesie zapalnym, takim jak ostry zawał mięśnia sercowego, są silnie uzależnione od odpowiedzi ostrej fazy. Głównymi reagentami ostrej fazy, które wpływają na metabolizm lipidów, są białko C-reaktywne i białko A amyloidu w surowicy. W ciągu pierwszych 48 do 72 godzin po odpowiedzi zapalnej poziomy białka A w białku amyloidu wzrosły około 1000-krotnie w stosunku do linii podstawowej. * Białko amyloidu A w surowicy wzbogaciło się w cząstki HDL, powodując obniżenie poziomów cholesterolu HDL i apolipoproteiny AI. Różnicowanie podklas HDL2 i HDL3 zostaje zaciemnione, gdy cząstki bogate w białko A amyloidu surowicy stają się większe (porównywalne z cząstkami HDL2) i gęstsze (podobne do cząstek HDL3). Zmiany w stężeniu HDL i składzie wynikające z reakcji ostrej fazy mogą zatem przesadzić różnice odnotowane między tymi, którzy mieli zawał mięśnia sercowego i kontroli.
Inna problematyka metodologiczna obejmuje wykorzystanie próbek, które nie zostały narysowane po poście do analizy składu lipoprotein, co podnosi problem poposiłkowego wzbogacania triglicerydów w HDL.
Robert S. Rosenson, MD
Rush-Presbyterian-St. Luke s Medical Center, Chicago, IL 60612
Odniesienie * Clifton PM, Mackinnon AM, Barter PJ. . Wpływ surowiczego białka amyloidu A (SAA) na skład, wielkość i gęstość lipoprotein o wysokiej gęstości u osób z zawałem mięśnia sercowego. J Lipid Res 1985; 26: 1389-98.
Web of Science MedlineGoogle Scholar
Stampfer i in. nie wzięli pod uwagę znaczenia stosunku apolipoproteiny AI do apolipoproteiny B-100, która stanowiła 22,1 wśród osób badanych i 26,09 wśród kontroli. Różnica w wartościach pomiędzy osobnikami przypadku i grupą kontrolną wynosiła 4 procent dla całkowitego cholesterolu, 10 procent dla cholesterolu HDL, 14 procent dla całkowitego cholesterolu HDL i 18 procent dla stosunku apolipoprotyny AI do apolipoproteiny B-100. Sugeruje to, że stosunek apolipoproteiny AI do apolipoproteiny B-100 był ważniejszy niż stosunek cholesterolu całkowitego do cholesterolu HDL w przewidywaniu ryzyka zawału mięśnia sercowego Jednak pozostaje jeszcze pytanie, jak dokładnie można mierzyć apolipoproteiny AI i B-100. *
Robert I. Myers, MD
3600 Gaston Ave., Dallas, TX 75246
Odniesienie * Grundy SM, Vega GL. . Rola poziomów apolipoprotein w praktyce klinicznej. Arch Intern Med Med 1990; 150: 1579-82.
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
Stampfer i współpracownicy przekazują nowe informacje na temat znaczenia cholesterolu HDL i jego podfrakcji w przewidywaniu ryzyka zawału mięśnia sercowego. Chcielibyśmy podnieść dwie kwestie.
Pierwszy dotyczy podejścia do analizy interakcji. Badanie wykazało, że stosowanie kwasu acetylosalicylowego modyfikuje związek stosunku całkowitego do cholesterolu HDL z ryzykiem zawału m
[hasła pokrewne: agrovis, gangliozydy, kinderek toruń ]

0 myśli nt. „Cholesterol, Apolipoproteiny i ryzyko zawału mięśnia sercowego